Werktuigbouwkunde
Derdejaars student Werktuigbouwkunde Daphne vond de mogelijkheid om zelf de projecten te kiezen waarmee ze aan de slag ging heel erg leuk. Net als de samenwerking met studenten van de andere Engineering opleidingen. Zij heeft dan ook genoten van het werken aan de projecten in haar tweede jaar. Na haar studie weet ze precies wat ze wil doen: blijven werken bij het technische bedrijf waar ze nu ook al 20 uur per week werkt!
Daphne van Goor
Voor ze met haar opleiding Werktuigbouwkunde bij Fontys begon, heeft Daphne een jaar Scheikunde en een jaar Werktuigbouwkunde aan de universiteit gestudeerd. Helaas miste ze hier de praktische kijk op de onderwerpen heel erg. Gelukkig zit ze nu bij Fontys helemaal op haar plek!
De combinatie van theorie en praktijk is wat Daphne zo fijn vindt. “Heel veel vakken worden gecombineerd met een praktijkopdracht. Je leert dus de theorie en past het meteen toe tijdens een project.” Vooral tijdens het tweede jaar merkte ze écht de link tussen de kennis die ze tijdens de lessen opdeed en de praktische toepassing daarvan. "Je raakt zo gemotiveerd als je direct het nut ziet van hetgeen wat je doet. Vooral tijdens de opdrachten van het tweede jaar dacht ik, nu ben ik echt met Werktuigbouwkunde bezig!"
“Heel veel vakken worden gecombineerd met een praktijkopdracht. Je leert dus de theorie en past het meteen toe tijdens een project.”
- Daphne van Goor, Werktuigbouwkunde
Zelf kiezen aan welk project je werkt
De leukste projecten vindt Daphne de opdrachten die ze zelf mag kiezen. Zo is er in het tweede jaar een opdracht waarbij alle studenten op bezoek gaan bij het VDL hoofdkantoor. Hier komen bedrijven langs om elk een vraagstuk voor te leggen. Alle tweedejaars studenten schrijven zich dan in om aan een project te werken dat hen interesseert. Dit concept trok Daphne heel erg aan. “Je kunt kiezen uit een aantal superleuke projecten waarin je echt je creativiteit kwijt kunt", vertelt ze. "En omdat je zelf mag kiezen, werk je ook altijd aan een project waarin je geïnteresseerd bent.”
Een belangrijk element bij alle projecten waarmee Daphne bezig is geweest, is samenwerking. Ook met studenten van andere opleidingen. Dit vond Daphne een ontzettend leuke ervaring. “We konden echt op elkaar bouwen. Waar ik bijvoorbeeld weinig weet van programmeren, zijn de Mechatronica studenten daar heel goed in. En zij maken dan weer gebruik van mijn kennis van 3D printen.”
“Je kunt kiezen uit super leuke projecten waarin je echt je creativiteit kwijt kunt. En omdat je zelf mag kiezen, werk je altijd aan een project waarin je geïnteresseerd bent.”
- Daphne van Goor, Werktuigbouwkunde
Gezellige sfeer binnen de opleiding
Volgens Daphne heerst er een gezellige sfeer binnen de opleiding. “In het eerste jaar zit je in dezelfde klas, met dezelfde docenten. Zo leer je iedereen snel bij naam kennen en iedereen kent jou.” Ook de stages vond Daphne super leuk. “Werktuigbouwkunde is een heel brede studie", vertelt ze, “je kunt er van alles mee worden. Tijdens je stage kun je je goed oriënteren op de arbeidsmarkt. Hoewel ik het naar mijn zin heb gehad bij het grote bedrijf waar ik stage liep, kwam ik erachter dat ik later liever bij een klein bedrijf aan de slag zou gaan.”
Inmiddels werkt ze naast haar studie 20 uur in de week als werkvoorbereider bij een waterstraalbedrijf. Ze wilde een bijbaantje, maar vond het zonde om bijvoorbeeld bij een supermarkt te werken als ze ook ‘echte’ werkervaring op kon doen. Daarom nam ze contact op met bedrijven bij haar in de buurt. Ze legde haar situatie uit en vond een bedrijf dat net zo enthousiast was als zij. Na haar studie wil ze hier blijven werken.
Bouw een brede kennis op
Daphne raadt de studie Werktuigbouwkunde echt aan. Onder andere omdat je ook vaardigheden leert die bij andere studies als Mechatronica en Elektrotechniek aan bod komen: “Het is een combinatie van opleidingen, wat betekent dat je een brede kennis opbouwt en dat je in heel veel functies aan de slag kunt na je studie. Tijdens je minor kun je zelf kiezen of je je in een bepaald onderwerp gaat specialiseren, of dat je je kennis en vaardigheden verder gaat uitbreiden." Die veelzijdige kennis maakt dat Werktuigbouwkunde studenten na hun opleiding bij veel verschillende bedrijven aan de slag kunnen. "Ik vind het een prettig idee dat ik in de toekomst bij zo veel bedrijven terecht kan", zegt Daphne.