Mechatronica
Het maken van een complete robotarm, van a tot z, vond Bart het leukste project waaraan hij tijdens zijn studie Mechatronica gewerkt heeft. Als projectleider wist hij zijn team succesvol aan te sturen. Zij waren de enige groep van hun klas met een geheel werkende robotarm! Nu Bart in zijn derde jaar zit, is hij zich aan het oriënteren op wat hij na zijn studie gaat doen.
Bart Nijs
De interesse in techniek is er bij Bart altijd al geweest. Het was voor hem snel duidelijk dat hij ‘iets met techniek’ wilde studeren. Maar de perfecte studie vinden, dat was niet makkelijk. Gelukkig begon Bart op tijd met oriënteren. Al in het derde jaar van de middelbare school. “Ik wilde het juiste profiel kiezen en een goed vakkenpakket samenstellen”, legt hij uit.
Klaar voor het hoger onderwijs
Na de middelbare school was hij er echt klaar voor om aan zijn studie in het hoger onderwijs te beginnen. Hij miste het stuk zelfstandigheid op de middelbare school. “In mijn eerste week werden we meteen in het diepe gegooid”, vertelt hij. “We moesten in een groep aan een project werken. Hierbij stonden teamwork en goede communicatie centraal. Dat was ik van de havo helemaal niet gewend, maar ik vond het wel ontzettend leuk!”
“De zelfstandigheid die ik krijg binnen mijn opleiding vind ik ontzettend leuk.”
- Bart Nijs, Mechatronica
Kennis toepassen in de praktijk
Tijdens de studie Mechatronica wordt heel veel gewerkt met projecten. De theorie wordt direct in de praktijk toegepast. Voor Bart is dit een groot pluspunt. “Eerlijk gezegd kan die theorie soms best een beetje saai zijn. Ik vind het wel leuk wanneer het aan de praktijk gekoppeld wordt. Wiskunde gaat bijvoorbeeld echt om het oplossen van sommen zonder context. Maar tijdens je opleiding ga je praktijkproblemen oplossen aan de hand van de wiskunde die je de week daarvoor geleerd hebt.”
Zelf een robotarm maken
Van alle projecten die hij tot nu toe gedaan heeft, vond Bart het ontwikkelen van een robotarm het leukst. De opdracht is om vanaf nul een robotarm te maken. Dit betekent het ontwerpen, elektronica kiezen, het aansturen van de arm en meer. “Het was het eerste project waar ik teamleider was”, vertelt Bart. “Door dit soort projecten weet ik dat ik na mijn studie het liefst als projectleider aan de slag zou willen gaan.”
"Door projecten als het maken van een robotarm weet ik dat ik na mijn studie het liefst als projectleider aan de slag zou gaan.”
- Bart Nijs, Mechatronica
Schakel tussen verschillende specialisten
Bart ervaart Mechatronica als een heel brede studie waarbij je niet met één specifiek onderdeel bezig bent, maar een rol vervult als schakel tussen verschillende specialisten. “We nemen bijvoorbeeld aan dat een onderdeel dat iemand bij Elektrotechniek gemaakt heeft, werkt. Onze taak is om het te koppelen aan andere onderdelen en er een geheel van te maken. Het is fijn dat we voor veel projecten samenwerken met andere studies. Dit zal in het bedrijfsleven namelijk ook vaak gebeuren.”
Na de opleiding verder studeren
Wat hij na zijn studie precies wil doen, weet Bart nog niet. Hij is wel alweer ruim van tevoren begonnen met oriënteren. “Ik wist al vrij snel dat ik verder wilde studeren”, vertelt hij. “De vraag was of ik zou kiezen voor een universitaire bachelor of master of een hbo master. Ik raad iedereen die na zijn of haar opleiding verder wil studeren aan om op tijd te beginnen met oriënteren. Sommige opleidingen stellen namelijk bepaalde eisen voor je eraan mag beginnen. Het is belangrijk dat je hier van tevoren rekening mee houdt.”
Goede oriëntatie is ook Bart’s tip voor aankomende studenten. “Kom eens langs in het gebouw! Je zult zien dat we met mooie nieuwe apparatuur en technieken werken. Ook is het de perfecte manier om de sfeer van de studie te leren kennen.”