Automotive
De hele dag sleutelen aan raceauto’s en creatieve oplossingen bedenken: het derde jaar van de studie Automotive, en dan vooral de minor Motorsport, is helemaal wat Steven ervan verwacht had. Al van kleins af aan houdt hij van Formule 1. Zelf heeft hij ook geracet. Maar het duurde wel even voor Steven bij de opleiding Automotive van Fontys Engineering terechtkwam.
Steven van Kampen
Steven begon met de studie Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven. “Ik had immers niet voor niets zeven jaar op het vwo gezeten”, was zijn redenatie. Helaas paste de keuze niet bij hem. Hij ging daarom doen waar hij wel echt passie voor had: Automotive, ook aan de TU.
Automotive bij Fontys: een wereld van verschil
Maar de studie Automotive aan de TU bleek niet wat Steven ervan verwacht had. Hij werkte aan interessante theorie, maar die werd vervolgens niet in de praktijk toegepast. Daarom stapte hij over naar Automotive bij Fontys. “Het is een wereld van verschil!”, vertelt hij enthousiast. "Hier krijg je ook theorielessen, maar die worden altijd gekoppeld aan een interessant praktijkproject."
“Het voelt niet aan als school, ik ben hier omdat ik het echt leuk vind!”
- Steven van Kampen, Automotive
Werken aan leuke projecten
Het leukste project waaraan hij gewerkt heeft, vond Steven het Eco-marathon project aan het einde van het tweede jaar. Tijdens deze opdracht wordt alle theorie uit het eerste en tweede jaar in één project gecombineerd. De studenten moeten een zo duurzaam mogelijk voertuig bouwen. Uiteindelijk racen de teams van Fontys en de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) tegen elkaar. “We moesten het voertuig helemaal zelf ontwerpen en mochten het toen ook echt bouwen. En wat ik heel leuk vond: zelf testen! We hebben ermee over het TU terrein gereden om te kijken of onze auto het goed deed. We mochten fouten maken, want dat gaf ons de kans om het voertuig goed te verbeteren.”
Het hoogtepunt van zijn studie is de minor Motorsport waarmee hij nu in het derde jaar bezig is. “Dit is echt de reden dat ik Automotive ben gaan studeren. De hele dag sleutelen aan raceauto’s, schelden op materialen en creatieve oplossingen bedenken. Het voelt niet aan als school, ik ben hier echt omdat ik het leuk vind.”
“Met mijn medestudenten is het altijd gezellig. We hebben vaak genoeg een ruimte in het gebouw gereserveerd, pizza besteld en toen samen huiswerk gemaakt.”
- Steven van Kampen, Automotive
Theoriekennis heb je ook nodig
Steven zit nu dan wel helemaal op zijn plek, maar dat betekent niet dat hij elk aspect van zijn studie even leuk vindt. “De theorievakken tijdens de eerste twee jaar, zoals wiskunde en natuurkunde, vond ik een stuk minder leuk. Maar die basiskennis moet je wel hebben voor je het in de praktijk kunt toepassen.”
Tijdens deze praktijkopdrachten op de campus heeft Steven echt plezier in zijn opleiding. “Ik vond de sfeer een stuk minder gezellig toen iedereen vanuit thuis moest werken. Nu we weer op de campus aan de slag mogen, vind ik de sfeer helemaal perfect! De docenten zijn heel open en aanspreekbaar en met mijn medestudenten is het altijd gezellig. We hebben vaak genoeg een ruimte in het gebouw gereserveerd, pizza besteld en samen huiswerk gemaakt. Voor mij super fijn, want ik hou er niet van om thuis huiswerk te maken.”
Stevens tips voor nieuwe studenten
Steven adviseert nieuwe studenten om bij studievereniging Innovum te gaan. “Je hoeft niet per se actief lid te zijn, maar het is de perfecte plek om andere studenten van Engineering opleidingen te leren kennen en bij te praten. Of om gewoon lekker koffie te drinken!”
Naast lid worden van Innovum heeft Steven nog meer tips voor nieuwe Automotive studenten. “Onderschat de rol van wiskunde binnen de studie niet”, adviseert hij. “Wanneer je achterloopt met wiskunde, kom je ook in de knoei met andere vakken. Wiskunde is namelijk de basis die je overal voor moet gebruiken.” Als je merkt dat je achterloopt, is dat volgens Steven nog geen reden tot paniek. “Er is echt oneindig veel hulp beschikbaar. Wees niet bang om aan de bel te trekken. Het is nergens voor nodig om je problemen helemaal zelf op te lossen." Studenten die hulp nodig hebben, kunnen terecht bij hun studiebegeleider. Ook kunnen ze rekenen op ondersteuning van Bèta Ritme. Zij bieden persoonlijke begeleiding en organiseren trainingen. "Schaam je zeker niet om hulp te zoeken als je bijvoorbeeld moeite hebt met huiswerk maken of als je je niet kunt focussen. Je bent niet de enige!”