Toegepaste Wiskunde
Paula en Anke zijn beiden ontzettend enthousiast over het project ‘Running Dinner’ van hun studie Toegepaste Wiskunde. Ze kregen de taak om een code te schrijven voor een planning die aan allerlei voorwaarden voldeed. Lekker puzzelen, daar houden Toegepaste Wiskunde studenten wel van!
Anke van Bakel
Meteen vanuit de middelbare school begon Anke met de studie Toegepaste Wiskunde. Hoewel die keuze niet zomaar gemaakt was. “Je kunt zoveel studies kiezen! Het enige wat ik wist was dat ik niet de zorg in wilde, want ik kan niet tegen bloed", vertelt ze lachend. Gelukkig kreeg ze hulp van haar mentor, die ook wiskundedocent was. Wiskunde vond ze altijd al een super leuk vak. “Mijn mentor heeft me geholpen en wees me op de studie Toegepaste Wiskunde. Na een meeloopdag wist ik zeker dat de studie iets voor mij was!”
Vanuit de universiteit naar het hbo
Helaas duurde het voor Paula iets langer voor ze bij Toegepaste Wiskunde terecht kwam. Ze studeerde namelijk eerst Econometrie aan de universiteit in Tilburg. “Ik merkte na een half jaar dat ik helemaal niet gelukkig was", zegt ze. “De hulp die ik nodig had kreeg ik niet en er werd niet gereageerd op mijn mailtjes. Ik had het gevoel dat ik niet gehoord werd.” Ze heeft toen een dag meegelopen met een student Toegepaste Wiskunde bij Fontys. De sfeer vond ze meteen heel prettig. “Je zit in een klas met een docent die gewoon lekker met studenten kletst. Het was zo’n verschil met een grote collegezaal!”
Paula Lanooij
“De drempel om iets te bespreken met docenten is heel laag. Bovendien is het een vrij kleine studie, je kent iedereen!”
- Anke van Bakel, Toegepaste Wiskunde
Toegepaste Wiskunde is een gezellige studie
Paula zit in het tweede jaar van de studie en voelt zich nog steeds helemaal op haar plek. “Ik hou van het open karakter van de studie. Iedereen wil wel even praten en het is heel open en gezellig. Ik kan altijd bij een docent langs voor hulp. Het is allemaal heel toegankelijk.” Anke is het met haar eens. “Ik vind het vooral een gezellige studie”, legt ze uit. “De drempel om iets te bespreken met docenten is heel laag. Bovendien is het een vrij kleine studie. Je kent iedereen, wat het gezellig maakt.”
“Hou je van puzzelen? Grote kans dat de studie Toegepaste Wiskunde iets voor jou is! Dat is namelijk het grootste deel van de studie”, vertelt Paula enthousiast. “We hadden een Teams kanaal waarin we puzzels naar elkaar stuurden en programma’s schreven om ze op te lossen. Toen iemand er een sudoku in stuurde, schreef een andere student een code om die op te lossen.” Dat met de kennis die ze tijdens de les opdeden!
“Hou je van puzzelen? Grote kans dat de opleiding Toegepaste Wiskunde iets voor jou is!”
- Paula Lanooij, Toegepaste Wiskunde
Anders dan wiskunde op de middelbare school
Anke en Paula waarschuwen dat de studie vaak verkeerd ingeschat wordt. Toegepaste Wiskunde is heel anders dan wiskunde op de middelbare school. “Mensen verwachten dat de hele studie sommetjes maken is, maar 50% van de studie besteed je aan het leren van programmeren. Dit komt niet vaak voorbij op de middelbare school, dus veel studenten weten niet of ze het wel echt leuk vinden”, vertelt Anke. Ook Paula zegt dat programmeren een belangrijk onderdeel is van Toegepaste Wiskunde: “Ik twijfelde of ik dat wel echt leuk zou vinden”, zegt ze, “maar toen ik het eenmaal snapte vond ik dat zeker!”
Werken aan leuke projecten
Binnen de opleiding wordt er veel gewerkt met projecten. Zo wordt opgedane theoriekennis in de praktijk toegepast. Zowel Anke als Paula vonden het project ‘Running Dinner’ het leukst. Studenten moeten een planning maken voor een diner waarbij het voorgerecht, hoofdgerecht en diner elk bij een ander persoon thuis gegeten wordt. De planning moet aan veel voorwaarden voldoen. Zo moet iedereen voor elk gerecht in een andere groep ingedeeld worden en mag niemand bij dezelfde persoon eten als het voorgaande jaar.
“Programmeren met Python speelde een belangrijke rol tijdens het project”, vertelt Paula. “Dat vond ik heel erg leuk. Bovendien heb je aan het einde van het project een planning die ook echt uitgevoerd kan worden. Ieder jaar wordt de beste planning gebruikt voor een wijk in Den Bosch.” Anke vond het werken met programmeringssoftware Python wat minder leuk dan Paula. Vooral in het begin vond ze dat heel moeilijk. Nu is ze er een stuk beter in en valt het wel weer mee.
Heel veel mogelijkheden na de studie
Paula en Anke denken allebei al na over wat ze na hun studie willen doen. Paula weet in ieder geval dat ze geen saaie kantoorbaan wil. Het liefst werkt ze bij een hip, jong en flexibel bedrijf. Daar zou ze wel aan de slag willen als data analist. Ook zou ze door willen studeren voor hbo-docent. “Ik vind de sfeer hier heel erg fijn, en zou ook wel na mijn studie willen blijven.” Haar afstudeerstage wil ze graag bij de politie doen. “Ik ken iemand die daar stage gelopen heeft en het leek me zo leuk! Vooral omdat ik eigenlijk altijd al bij de politie wilde.”
Anke heeft vooral gekozen voor de studie omdat ze hem zo leuk vond. Wat ze er uiteindelijk mee wil worden, weet ze nog niet. Haar plan is om na het afronden van haar studie eerst te reizen. “Ik ben bang dat die reis er niet meer van gaat komen als ik na mijn studie meteen aan het werk ga.” Wanneer ze ook aan haar carrière begint, bang dat ze geen baan kan vinden is ze niet. “Bij vrijwel alle grote bedrijven hebben ze wel iemand nodig die Toegepaste Wiskunde gestudeerd heeft.”