Praktijkopdrachten van de studenten
Studenten van de technische opleidingen van Fontys Engineering zitten zeker niet de hele dag alleen maar in de lesbanken. Zij gaan aan de slag met gave, afwisselende projecten. De vraagstukken waaraan de studenten werken, komen vaak uit het bedrijfsleven. Lees hier de verhalen van enkele teams van studenten en de opdrachten waarmee zij hun kennis in de praktijk toepassen.
Superduurzame zonneauto
Studententeam NovaFAST - ontstaan vanuit de Engineering minor Elektrisch Rijden - bouwde zonneauto Dragon 1. Hun auto is een platform van innovatie zegt teammanager Oskar Kolman: "Wij willen laten zien hoe het bouwen van een auto ook kan: lichtgewicht, efficiënt en van duurzame materialen." De auto hebben ze voor het eerst echt getest door een ronde te rijden op het Circuit Zolder in België tijdens de iLumen European Solar Challenge. Het doel van het team? In de toekomst echt meedoen met deze duurzaamheidsrace!
Festival GLOW 2022: Let's Beat Waste
Techniek kom je overal om je heen tegen. Zo ook in de kunst, bewijst lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven. Elk jaar werkt een projectgroep van de Engineering minor Be Creative aan een kunstwerk dat hier tentoongesteld wordt. In 2022 is het project 'Let's Beat Waste' te zien. "Wij maken een hart dat een stad symboliseert die gezonder wordt wanneer inwoners hun afval op de juiste manier scheiden", vertelt Dorieke Sangers. Het hart past helemaal bij het thema van GLOW 2022: Urban Skin.
Je hobby als afstudeerproject
Sinds 2019 speelt Rens Bressers, voormalig student Werktuigbouwkunde, viool. Toen hij daarmee begon, heeft hij veel strijkstokken uitgeprobeerd voor hij het exemplaar vond waar hij nu met plezier mee speelt. Maar hoe komt het eigenlijk dat de ene strijkstok beter klinkt dan de andere, ook al maak je er dezelfde beweging mee? Het was een vraag die Rens al enige tijd in zijn achterhoofd had. Hij onderzocht het daarom als afstudeerproject! “Je afstudeerproject hoeft geen standaard opdracht te zijn”, zegt Rens. “Je bent vrij om te kiezen voor een project waar je je echt verbonden mee voelt."
Zelfrijdende robots programmeren
Wanneer het verkennen van een ruimte niet veilig door mensen gedaan kan worden, wordt hiervoor vaak een robot ingezet. Die wordt op afstand bestuurd. Maar het zou natuurlijk helemaal handig zijn als deze robot dat zelfstandig zou kunnen doen. Studenten van de Engineering minor Adaptive Robotics gingen met het zogenaamde 'Project RILey' aan de slag. "Door het te voorzien van sensoren bouwen wij een relatief simpel systeem om tot een autonome robot", vertelt Toby van Dueren den Hollander.